Nem rendelhet ebből az országból. United States

A hólyagfájdalom szindróma, másnéven interstitalis cystitis (IC) egy nehezen diagnosztizálható betegség. Pontos oka nem ismert, de a tünetek hátterében a hólyag belső felszínét bevonó védő nyákréteg (GAG-réteg) elégtelen működése áll. Ezáltal a vizeletben lévő maró anyagok irritálják a hólyagfalban elhelyezkedő idegvégződéseket. Egyes statisztikák szerint hazánkban 20000 körüli az ebben a betegségben szenvedő páciensek száma, míg csak az esetek 1-2 %-ban kerülnek diagnosztizálásra.

A dignózis felállítása nehéz. Nincs olyan egyértelmű vizsgálat, mely egyszerűen diagnosztizálhatná. A kialakulásában bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a kialakult GAG-réteg károsodása hajlamosíthat a fertőzésre, a visszatérő húgyhólyag és húgycsőgyulladásra. Tünetei ugyanakkor számos gyakoribb betegségre utalhatnak.

A leggyakoribb tünetei a gyakori, néha állandó vizelési inger, egyre csökkenő vizeletporciók, hólyagtáji és húgycsőfájdalmak, hirtelen, parancsoló vizelési inger, kis mennyiségű vér a vizeletben.

A panaszok nehezítik az éjszakai pihenést, korlátozza a munkaképességet, mely elbocsátáshoz vezethet, nehezítik vagy lehetelenné teszik a házaséletet. A diagnosztizálása sokszor évekig is eltarthat, a segítség hiánya pedig frusztrációhoz, akár depresszióhoz vezethet. Az öngyilkosság az IC-s betegek között 70 %-al gyakoribb, mint az átlag populációban.

A megoldást az időben történő diagnózis, a megfelelő kezelés és a tartós utógondozás jelenti.

 

Kezelésében a kezdeti állpotban jótékony hatásúak a helyileg, a húgycsövön keresztül befecskendezett anyagok (hólyagkoktélok). Ezek a GAG-réteg helyreállítását segítik, tartalmaznak gyulladásgátlót, helyi érzéstelenítőt, hegesedést gátló anyagot.

 

Súlyosabb állapotban, amikor a hólyagban nagyobb kiterjedésűek a sérült területek, a helyi kezelés nem elégésges, így érzéstelenítésben vagy altatásaban a hólyag kitágítását követően leégetjük ezen területeket. Az itt felszaporodott fájdalomérző idegek is roncsolódnak és a beteg panaszai megszűnnek. A nyálkahártya regenerációja az ép területek felől indul meg, ami akár évekig is panaszmntességet eredményezhet. Ezen védőréteg regenerációját a fent leírt helyi kezeléssel tudjuk támogatni, gyorsítani.

 

A panaszok enyhítésében szájon át alkalmazott gyógyszerek, étrendkiegészítők és egy speciális IC diéta is segíthet.


Top